Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Listopad je mjesec kada zahvaljujemo za hranu koju jedemo te učenike i učenice podsjećamo koliko smo privilegirani jer imamo sve što nam je potrebno – i više od toga. Tako su učenici 1.a i 1.b razreda Osnovne škole Viktor Car Emin u listopadu obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te posjetili pekaru Radnik Opatija gdje su imali priliku upoznati se s procesom nastanka kruha – od brašna do mirisne štruce.
U petak, 17. listopada, učenici 1.b razreda obilježili su Dane kruha u svome razredu kroz integrirane nastavne sadržaje. Djeca su degustirala razne krušne proizvode koje su pripremili njihovi roditelji, razgovarala o važnosti zdrave prehrane i zahvalnosti za plodove zemlje. Naučili su pjevati pjesmu „Mlin“, a na satu hrvatskog jezika upoznali su i poslušali narodnu pjesmu „Pekar“. Na satu likovne kulture izrađivali su tanjur zdrave hrane, pokazujući kako kreativnost i učenje mogu ići ruku pod ruku.
Nekoliko dana kasnije, 22. listopada, učenici 1.a i 1.b razreda sa svojim učiteljicama posjetili su pekaru Radnik Opatija u Lovranu. Tamo su iz prve ruke vidjeli kako nastaje kruh i različiti pekarski proizvodi te s velikim zanimanjem promatrali pekare na djelu. Posjet je bio poučan i zanimljiv, a učenici su se u školu vratili osmijehom – i toplim pecivom u rukama.
Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili su i 2.a i 2.b razred koji su kroz različite aktivnosti pokazali koliko je važno cijeniti trud koji stoji iza svakog zalogaja. Učenici su izrađivali lutke veselih kuhara, a razredne i hodničke panoe ukrasili su crtežima kuhara i jesenjim plodovima – marunima, grožđem, mrkvom, kruškama, jabukama i drugim darovima prirode. Učionice i školski hodnici uljepšani njihovim radovima, ostali su pravi mali podsjetnik na bogatstvo i raznolikost plodova jeseni.













